Ha sokat jártok a Webmasters tools-ban, bizonyára nektek is feltűnt egy kis “i” betű a Keresési megjelenés mellett. Mivel a Google egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak indexelje, hanem megértse az oldalak tartalmát, ezért szükségessé vált a tartalmak egyes elemeit strukturált adatokkal megadni.

De mi is a lényege a strukturált adatoknak és hogyan működik?

Vegyünk például egy blogbejegyzést, amelynek az egyik bekezdése tartalmaz egy nevet: Kovács Pista.  Ez a feltehetően <p> tag-ek között elhelyezett név nem mond mást a böngészőnek, mint azt, hogyan jelenítse meg azt a <p> tag formázásának megfelelően. A Google-nek sem mond többet, annyit tud róla a Google, hogy ez egy szövegrész. De ha a tag-ekben elhelyezünk olyan információkat, hogy ez a Kovács Pista egy személy, esetleg ezt tovább specifikáljuk Kovács Pista születési és egyéb adataival (amennyiben tudjuk) az már strukturált adat a Google számára. Gyakorlati jelentősége elég nagy ha belegondolunk, ugyanis ha a saját cégnevünket nemcsak szövegként, hanem strukturált adatként adjuk meg (kisvállalkozás pl.), akkor a Google tudja, hogy mik vagyunk.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki:

A kód strukturált adatok nélkül:

<div>

<span>Kertész: Kovács Pista (született 1111. Augusztus 16-án)</span>

</div>

Illetve a kód strukturált adatokkal:

<div itemtype=”http://schema.org/Person”>

<span>Kertész: <span itemprop=”name”>Kovács Pista</span> (született <span itemprop=”birthDate”>1111. Augusztus 16-án</span>)</span>

</div>

Még mielőtt megijednénk, nem kell tudnunk fejből az összes strukturált adatot. Itt megtaláljuk a teljes útmutatót és listát a strukturált adatokról:

Hogy teljes legyen a kép, a Googlenek erre is van egy teszteszköze, használja mindenki egészséggel: www.google.com/webmasters/tools/richsnippets

3 válasz

  1. Szervusz Szabolcs!

   Teljesen igazad van, az is a struktúrált adatok megjelenítésére szolgál, azonban nem támogatja az adatok teljes palettáját.
   Itt találod a támogatott adatok listáját: https://support.google.com/webmasters/topic/2774098?hl=en&parent=2692946&ctx=topic

   By the way, a felkiáltójel hem is felkiáltójel, köszönöm, hogy erre felhívtad a figyelmem :). Az egy kis “i” betű, amely mintákat mutat, ha rákattintasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük